GOODYEAR - Sinonim za kvalitet u svetu auto guma

Print
GoodYear auto gume prodaja Novi Sad

Priča počinje daleke 1800. godine u mestu New Heaven (država Connecticut) na istoku SAD kada se rodio Charles Goodyear, sin pronalazača, proizvođača i trgovca poljoprivrednih alata.

Kada je Charles imao 17. godina otac ga je poslao u Filadelfiju (Philadelphia, SAD) da nauči posao i da postane njegov partner. U njegovoj 21. godini, po povratku, počele su finansijske nevolje koje su ih 1830. godine dovele do bankrota.

Na putu do New York-a te godine, posetio je radnju koja prodaje inovativne proizvode od kaučuka gde mu se javila ideja o tome kako bi poboljšanjem ovog materijala mogao da poveća njegovu upotrebljivost. Njegov prvi eksperiment bio je izveden u zatvoru, gde je bio poslat da otplati svoje dugove.

Po izlasku iz zatvora nastavio je da se bavi kombinovanjem gume sa drugim elementima sve dok jednog dana nije pronašao formulu koja se ne topi na visokim temperaturama i ne zgrušava na niskim. Shvatajući značaj formule koju je pronašao i patentirao, ovaj tip gume je nazvao "vulkanizirana guma" za koju je, kako kažu, pronašao preko 500 primena u raznim oblastima.

 

O kompaniji "Goodyear Tire and Rubber Company"

Goodyear Tire and Rubber Company je Američka multinacionalna kompanija za proizvodnju guma (pneumatika) za automobile, kamione, motocikle, avione, vozila za trke i razna druga. Osnovana je krajem 19. veka, tačnije 1898. godine od strane Franka Seiberlinga u gradu Akron (država Ohio, SAD).

 

U periodu od 1901. do 1916. godine kompanija je proizvodila gume za bicikle i kočije, gumene potkovice za konje, čipove za poker, a u saradnji sa Henry Ford-om počela je da proizvodi i prve "Model T" gume za Fordova vozila.

Nešto kasnije, odnosno 1926. godine fabrika Goodyear je postala najveća kompanija za proizvodnju gume na svetu. Samo četiri godine ranije kompanija je bila primorana da obustavi proizvodnju guma za trkačka vozila zbog velike konkurencije. Ipak, popularnost ovog brenda na trkačkim pistama dovela je do toga da se brend ubrzo vratio na velika vrata.

 

GOODYEAR danas

Kada govorimo o brendu GOODYEAR u današnjem vremenu, složićemo se oko činjenice da on predstavlja sinonim za kvalitet kada su u pitanju gume za automobile, kamione i druga komercijalna i transportna vozila. Ova kompanija reputaciju je zasnovala na inovacijama, doprinosu bezbednosti  i performansi na svetskom tržištu.

Takođe, ovaj brend je ključni lider i vodeći izbor za evropske proizvođače automobila uključujući Mercedes-benz, BMW, Renault, Fiat i Land Rover.

 

Brendovi u posedu GOODYEAR grupe

Goodyear - brendovi auto guma

Tokom godina i svog razvojnog perioda, a sa neminovnim ciljem da postane lider u oblasti proizvodnje auto guma kompanija je na tom putu postala vlasnik brendova:

- DUNLOP
- FULDA
- SAVA
- DEBICA
- KELLY

i na ovaj način ponudila je tržištu širok spektar guma za putnička vozila namenjenih za sve tipove vozila, uslove vožnje ali i platežnu moć.

 

Zanimljive činjenice: